Új járművek a Katasztrófavédelem szolgálatában

Új járművek a Katasztrófavédelem szolgálatában. Hatvanhárom speciális járművet adtak át július tizenötödikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, két európai uniós projekt keretében, valamint saját és a Generali Biztosító Zrt. által biztosított forrásból huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, három többcélú és két üzemanyagtöltő jármű, továbbá huszonkilenc logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetési irányítási gépjármű, illetve nyolc duplakabinos terepjáró került új gazdájához.


Volkswagen Amarok dominancia


Az átadón összesen 50 darab új Volkswagen Amarok sorakozott fel. A külső megjelenésre azonos járművek felszereltsége eltérő. A járművek 3 ezer köbcentis 204 lóerős motorral, összekerék hajtással, kapcsolható differenciálzárral rendelkeznek. Külön kérés volt a gépjárművek motor és hajtásvédő lemezzel, valamint 5 tonna teherbírású csörlővel és vonóhoroggal való felszerelése.


A járművek kisebb része – 21 darab – erdőtüzek oltására lettek felkészítve. A járműveken kézi szerszámok, EDR rádióegység és önálló motorral hajtott magas nyomású oltóberendezés található. Ezzel a felszereléssel, akár kisebb intenzitású tüzek oltására is bevethetők.

Az Amarok flotta nagyobb része – 29 db – elsősorban árvízvédelmi, valamint irányítási feladatok ellátására lettek felkészítve. A gépjárművek platója gyári kialakítású, merev szerkezetű, kihúzható raktértálcával, alumínium tárolórendszerrel, valamint zárható, merev szerkezetű platófedéllel rendelkeznek. Az önkéntes szervezetek 12 vízi kutatási és mentési feladatokra, 3 vezetés-irányítási feladatok ellátására, valamint 14 logisztikai feladatok biztosítására szolgáló gépjárművet vehetnek át. Az járművek felszerelésében található továbbá áramfejlesztő, védőruha, hőkamera, egészségügyi készlet, különböző erdőtűzoltó és árvízvédelmi eszközök.

Az Amarok mellett 8 darab Ford Ranger is átadásra került, melyek a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat (KMSZ) káresemény kezelési, irányítási és készenléti munkáját segítik a jövőben. 

A jármű 2 ezer köbcentis 170 lóerő teljesítményű motorral szerelték fel, összkerékmeghajtással. A gépjármű parkolóradarral, eseményrögzítő kamerával, EDR-rádióval, vonóhoroggal és korszerű megkülönböztető fény- és hangjelzéssel ellátott. A jármű málhaterében helyezhetőek el a szükséges eszközök, például a légzőkészülék, tűzvizsgálati helyszín dokumentálásához szükséges felszerelések, LED-es kézilámpák, gázérzékelő műszer, lézeres távmérő, hőkamera.


Speciális járművek


Az 50 darab Volkswagen Amarok mellett két speciálisan üzemanyag szállításra kialakított Volkswagen Transporter is átadásra került, melyek akár 600 Liter üzemanyagot is képesek szállítani.

Az üzemanyagot szállító járművek nagyobb kiterjedésű káreseteknél, hosszabb beavatkozást igénylő esetekben biztosítja a katasztrófavédelem dízel üzemű járműveihez és más berendezéseihez az üzemanyagpótlást. Erre szükség lehet a vegetációs tüzeknél, az árvizekkel összefüggő beavatkozásoknál, és mindazoknál a káreseteknél, ahol nagyobb számban kell beavatkozó járműveket vagy dízelmotorral meghajtott eszközöket alkalmazni.

RDO-4336 Komondor típusú gépjárművek

Az eseményen három darab RDO-4336 Komondor típusú gépjármű is átadásra került. A duplafülkés, nehéz terepen is jól használható, többcélú jármű a tűzoltóságok széles körben bevethető beavatkozó eszköze. Alkalmas a vízszegény területeken a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, használható egy teljes raj szállítására, de önállóan beavatkozó járműként is bevethető az általános tűzoltási és az erdőtűzoltási feladatok során. Olyan speciális oltástechnikai elemeket tartalmaz (pl. orrmonitor, önoltó képesség, ultra magasnyomású berendezés), amelyek alkalmassá teszik kiterjedt, intenzív vegetációtüzek oltására. A gépjármű képes nagy tömegű oltóanyagot vagy felszerelést szállítani, akár nehéz terepviszonyok között is.


Forrás: www.katasztrofavedelem.hu