Biztonsági és egészségvédelmi terv

Biztonsági és egészségvédelmi terv

Biztonsági és egészségvédelmi tervet kell készíteni a vonatkozó rendelet alapján kivitelezések, építkezések során.

A jogszabályi előírás alapján a kiviteli terv készítésével összefüggésben a (tervezői) koordinátor szakmailag ellenőrzi a BET-et.

A jogszabály nem definiálja azt, hogy ki készítse el a BET-et, de indirekt módon a tervtartalmának szabályozásánál megjeleníti a munkavédelmi ismeretek és hozzáértés meglétének szükségességét.

A gyakorlatban a Biztonsági és egészségvédelmi terv – ha az a kiviteli terv készítésekor készülne – nagyon sok esetben elmarad.

Esetenként a tervező munkavédelmi képesítéssel rendelkező munkatársa, az esetek döntő többségében pedig külsős munkavédelmi szakember/biztonsági és egészségvédelmi koordinátor készíti el.
Mivel a kivitelező az építési munkahely kialakítását csak akkor kezdheti meg, ha a kivitelezési tervdokumentáció részét képezi a BET, az építkezések döntő hányadánál a BET-et a kivitelező munkavédelmi szakembere, biztonsági és egészségvédelmi koordinátora vagy külsős munkavédelmi szakember/biztonsági és egészségvédelmi koordinátor készíti. 

Kivitelezőként nagyon fontos tisztázni a BET kérdését.

A biztonsági és egészségvédelmi terv (BET) készítésének előzményei:

Egy építőipari beruházás esetén első lépésként a megrendelő, vagy annak megbízottja meghatározza az általa kért munka tartalmát. Erről a munka jellegének megfelelően vázlat készül.

Ez lehet folyamatábra technológia esetén, vázlatterv épület stb. esetén, és ezek főbb paraméterei. A vázlat alapján a tervezői feladat a kiviteli terv előzményeinek elkészítése.
Az előzmények a munka volumenének megfelelően változhatnak, általában az alábbiak lehetnek:

  • hatástanulmányok, amelyek általában nagy volumenű beruházásoknál vagy káros környezeti hatás lehetősége esetén szükségesek,
  • előterv, a létesítmény fő jellemzői alapján a megvalósíthatóságnak egy lehetséges változata, és az ehhez tartozó korai költségbecslés,
  • engedélyezési tervdokumentáció, a hatósági engedélyek beszerzéséhez a beruházás főbb paramétereit adja meg,
  • tendereztetési tervdokumentáció, amely általában pályázati kiírás esetén szükséges.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.