Tűz- munkavédelmi oktatás változás a felnőttképzésben


A megújult felnőttképzési törvény

A megújult felnőttképzési törvény értelmében 2020. július 1-jétől a felnőttképzők a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerben (FAR) kezdeményezhetik a képzési tevékenységük bejelentését és engedélyezését. A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerbe (FAR) 2020. szeptember 1-jétől kellett a képzőknek a képzésekről adatot szolgáltatniuk. A bejelentési kötelezettségről és a megújúlt felnőttképzési törvényről itt olvashat bővebben.

A 2020.12.18-ig a tűz-, és munkavédelmi oktatás szervezése a megújult, felnőttképzési törvény értelmében felnőttképzési tevékenységnek minősült.

Módosítás a törvényben

020.12.18-ig a tűz-, és munkavédelmi oktatások szervezése a megújult, felnőttképzési törvény értelmében felnőttképzési tevékenységnek minősültek.

Az Országgyűlésnek 2020. november 10-én benyújtott tervezet a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény hatályát változtatta meg, miszerint a törvény hatálya nem terjed ki a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 55. §-a és a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. § (2) bekezdése szerinti tűz- és munkavédelmi oktatásokra. A benyújtott javaslat nem terjedt ki a módosítás okaira és indokaira. 

Összegezve: A tűz- és munkavédelmi oktatások nem minősülnek felnőttképzési tevékenységnek! Azonban ne feledkezzünk meg további kötelezettségeinkről sem, mint pl. az oktatás pontos dokumentálása, naplózása.


felnottkepzes-modositas